SUÇLARIN İÇTİMAI

SUÇLARIN İÇTİMAI

Enes Eskin - 1 yıl önce - Ceza Hukuku - 258


SUÇLARIN İÇTİMAI

5237 Sayılı Türk Ceza Kanununun İkinci Kısım Beşinci Bölümünde Suçların İçtimaı konusu düzenlenmiştir. Öncelikle içtima türlerini tanımlayalım:

Gerçek İçtima: “Ne kadar suç varsa o kadar ceza vardır” ilkesinin doğal sonucu olarak karşımıza gerçek içtima çıkmaktadır. Buna göre bir fail işlediği her suç için ayrı ayrı cezalandırılacaktır. Örneğin soykırım suçu işleyen fail bu suçu kasten öldürme yoluyla işliyorsa hem kasten öldürme suçundan hem de soykırım suçundan ayrı ayrı ceza alacaktır. 

Fikri İçtima: Kendi içinde aynı neviden ve farklı neviden fikri içtima olarak ayrılmıştır. Buna göre;

Farklı Neviden Fikri İçtima: Failin tek fiili ile birden fazla suç oluşması durumunda bu suçlardan en ağır cezayı gerektiren suçtan dolayı cezalandırılmasıdır. Örneğin fail; mala zarar verme suçunu işlemek için bir kapıyı kırıyor ve kapının arkasında duran kişiyi yaralıyor. Burada hem mala zarar verme suçu hem de taksirle yaralama suçu oluşmuştur. Buna göre hangi suç daha ağır cezayı gerektiriyorsa fail o suçtan cezalandırılacaktır. 

Farklı neviden fikri içtima TCK m. 44’te düzenlenmiştir.

Aynı Neviden Fikri İçtima: Failin tek fiili ile aynı suçu birden fazla kişiye işlemesi halinde aynı neviden fikri içtima TCK m. 43’te zincirleme suç içinde düzenlenmiştir. Bu suça örnek olarak göçmen kaçakçılığı suçu verilebilir.

TCK Madde 43- (1) Bir suç işleme kararının icrası kapsamında, değişik zamanlarda bir kişiye karşı aynı suçun birden fazla işlenmesi durumunda, bir cezaya hükmedilir. Ancak bu ceza, dörtte birinden dörtte üçüne kadar artırılır. Bir suçun temel şekli ile daha ağır veya daha az cezayı gerektiren nitelikli şekilleri, aynı suç sayılır. Mağduru belli bir kişi olmayan suçlarda da bu fıkra hükmü uygulanır. 

(2) Aynı suçun birden fazla kişiye karşı tek bir fiille işlenmesi durumunda da birinci fıkra hükmü uygulanır. 

(3) Kasten öldürme, kasten yaralama, işkence ve yağma suçlarında bu madde hükümleri uygulanmaz. 

TCK Madde 44- (1) İşlediği bir fiil ile birden fazla farklı suçun oluşmasına sebebiyet veren kişi, bunlardan en ağır cezayı gerektiren suçtan dolayı cezalandırılır.

Bileşik Suç: TCK m. 42’de düzenlenen bileşik suç; tek fiil ile işlenebilen, biri diğerinin unsurunu veya neticesi sebebiyle ağırlaşmış halini oluşturması bileşik suçu ifade eder. Yani kasten yaralama suçu neticesinde ölüm meydana gelmişse; neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama suçu oluşmuştur. Bu durumda bileşik suçtan söz edilir. Bir başka örnek ise bir kişiyi silahla tehdit ederek hırsızlık yapmak görünüşte iki ayrı suçu oluşturmaktadır fakat bu iki unsur birleşip yağma suçunu oluşturmaktadır. Bu durumda da bileşik suç oluşmaktadır. Bileşik suçlarda içtima hükümleri uygulanmaz.

TCK Madde 42- (1) Biri diğerinin unsurunu veya ağırlaştırıcı nedenini oluşturması dolayısıyla tek fiil sayılan suça bileşik suç denir. Bu tür suçlarda içtima hükümleri uygulanmaz.

 

KAYNAKÇA:

5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu

YORUMLAR
YAZAR
enes-eskin-1643295470.jpg

Enes Eskin

ARA
REKLAM
EN ÇOK OKUNANLAR
BÜLTEN ABONELİĞİ

Son paylaşılan makalelerden, anında haberdar olmak için bültene katılın.

Sosyal Bağlantılar
hukukmirasim
hukukmirasim
hukukmirasim